Over

hét buitengewoon onderwijs

project in het Zuiden!

Spes-Kenia vzw

Wat begon als een vrijwilligersproject is uitgegroeid tot een doel wat veel meer mensen raakte dan verwacht.

 

Ik (Linda) droomde al langer om naar Kenia te kunnen gaan, maar dat was niet zo evident, naar Afrika reizen kost geld.... Dus na wat denkwerk ben ik op zoek gegaan naar een vrijwilligersproject, en liefst eentje dat betaalbaar was.

Zo ben ik uitgekomen bij Shade Children Foundation, een tehuis dat kinderen uit sloppenwijken opvangt, een thuis, veiligheid en onderwijs biedt. Omdat ik zelf in het buitengewoon onderwijs werk, leek het me fijn om ook eens een kijkje te nemen in een schooltje voor mentaal beperkte kinderen in Kenia.

 

Enkele maanden eerder had ik contact gelegd met de 'Headmaster' van St. Patrick's, Peter Nganga, en heb ik de vraag gesteld of hij wat met mijn expertise kon en of ik tijdens mijn verblijf in Thika een nuttige bijdrage kon leveren aan de school en de leerlingen daar.

 

Er werd me gezegd dat ik steeds leermiddelen mocht aanreiken, educatief materiaal mocht meebrengen, etc.

Dus zijn we begonnen aan onze zoektocht en het maken van dat educatief materiaal. Zo heeft Marleen, een lieve vriendin, een leersysteem (loco) omgezet in Kiswahili-Engels, om de kinderen daar op een leuke manier te helpen met hun 'leren'. Naast leuke educatieve spelboekjes ed. hadden we ook heel wat 'lesmateriaal' ingezameld.

 

Eenmaal in Kenia verbleef ik in het Shade-huis en ging ik overdag 'werken' in Saint-Patrick's, school for the mentally challenged.

Al snel bleek dat de leerlingen grote moeite hadden om te lezen, schrijven, rekenen ed. Kennis en vaardigheden werden en worden nog al te vaak op de traditionele, memoriserende manier aangeleerd, net zoals in het gewone onderwijs dus.

Dit systeem werkt echter niet voor dit soort leerlingen, en ik had geluk dat het hele lerarenkorps dit ook doorhad. Mijn ervaringen zijn meer dat nuttig gebleken, zowat alle tips die ik aanbracht zijn nu reeds opgenomen in het lesplan voor volgend schooljaar.

Meer nog, naar Europees model zou de school daar willen werken met een 'boardingschool', internaat. Dit om de veiligheid van de kinderen te verhogen, om zoveel mogelijk kinderen naar school te krijgen en een opleiding te geven, want een opleiding betekent ook zelfredzaamheid verhogen!

De opleidingen die nu reeds bestaan zijn :

  • Naad (type textiel, ov3) : hier zijn nog naaimachines nodig
  • Weven (type breien, ov2) : ook breimachines kunnen ze nog gebruiken
  • Kralenwerk (type bandwerk ov2)
  • Mogelijkheid : tuinbouw

 

Nog nodig zijn matrassen en beddengoed voor het internaat, de meeste bedden en het gebouw zijn al verwezenlijkt.

 

Dit project staat nog in de kinderschoenen maar kan nu al rekenen op veel begrip en enthousiaste mensen. In de toekomst zullen vrijwilligers ook naar Saint-Patrick's kunnen (ondertussen zijn er al 2 gegaan) om met hun eigen ogen te zien wat een kleine organisatie kan doen voor het 'Buitengewoon Onderwijs' in Kenia.

 

SPES kan alle hulp gebruiken om voor elk kind in deze precaire situatie een toekomst te bieden, 'the ability to learn and is future for the less fortunate'.